fbpx

NOVOSTI

Nokti kroz povijest

Upravo ova tema jednom davno me je ozbiljno zaintrigirala kada sam pokušala za jedno natjecanje pronaći nešto iz daleke prošlosti. Na tom natjecanju u Londonu sam radila temu Arapski ratnik (gdje je model bio naravno tko drugi nego moj brat), te sam u tom svijetu piramida, hijeroglifa, Kleopatri i Tutankamona naišla na CRVENE nokte. Tada sam se zapitala i nedugo nakon tog natjecanja dala se u potragu o povijesti uređivanja noktiju. Na tu temu sam provela dosta vremena koristeći ključne riječi na svim mi poznatim jezicima, kako bi sklopila priču koja seže zapravo iz daleke 5000 god prije Krista.

Danas su uredni i njegovani nokti ne samo dio higijene i odraz statusa i pola sastavni dio mjesečnih rituala svake žene, posebice sada kada je trajni lak dostupan svima i može ga se raditi u kućnoj radinosti sam sebi nakon jednodnevnih edukacija. Ruke su kako i znamo osnovno sredstvo komunikacije, vidljive su svima, te ih koristimo u svakodnevnim aktivnostima i rutinama, pa su tako i u prvom planu. Nokti osim praktičnog nošenja odražavaju i individualni stil svake osobe, odražavaju njegu i brigu o sebi.  

Ako se osvrnemo u daleku prošlost i zavirimo u drevne slike na kojima su vidljive boje na noktima žena, zaključujemo da su naši predci znali koje bilje i drugi pripravci koje možemo naći u prirodi upravo se može koristiti na noktima, te im promijeniti boju. U Indiji to su činili još 5000 godina prije Krista s kanom, koja se i dan danas koristi u tradiciji oslikavanja mlade za vjenčanja i posebne prilike po rukama, nogama i nekim dijelovima tijela.

U Babilonu su iz posebnih sulfidnih minerala dobivene zelena i crna boja s kojom su upravo i bojili nokte. Kako bi se osvrnuli i na populaciju muškaraca njihovo štovanje rituala govori o tome da su bojili nokte u onu boju, koje su im bile njihove usnice, te na to potrošili i do nekoliko sati, kako bi boja bila idealno usklađena.

Kinezi su se koristili bjelanjkom, bojama iz povrća, te pčelinjim voskom kako bi bojali nokte davne 3000 godine prije Krista.

Prvi nail art na noktima može se naći kod drevne Inka koje su 1500 godina prije Krista kada su a noktima crtali slike orlova.

Za vrijeme Ming dinastije boje na noktima su varirale od crvene do crne, dok se u Chou dinastiji cca. 600 godina prije Krista počela koristiti srebrna i zlatna boja kod viših staleža, uz dodatak dragog kamenja i kompleksnog nail arta koji se smatrao nakitom.

Kleopatra je nastavila trend uljepšavanja noktiju kao i Nefertiti koja je voljela tamno crvenu boju na noktima. U njezino vrijeme žene nižih klasa smjele su nositi isključivo svijetle blijede boje na noktima, budući da je crvena bila isključivo za kraljevske obitelji.

Kroz stoljeća koja slijede diljem Europe, Engleske i Amerike, postojali su periodi u kojima se bojanje noktiju ili bilo kojeg dijela tijela deklariralo vještičarenjem. 1770. parlamentom je u Engleskoj zabranjeno tretiranje tijela bojama, zabranjeni su umjetni zubi i umjetna kosa.

Ako pogledamo portrete srednjeg vijeka, možemo vidjeti da su nokti bili bez boja i vrlo kratki, osim možda malog prsta kod muškaraca.

Neki su smatrali da žene s obojenim noktima poručuju kako nisu poštene. Mnoga praznovjerja vezana za način rezanja noktiju, čak i koji dan se nokti režu pa sve do rezanja noktiju u ocean su popularizirana i sežu sve do kasne 1800. godine, kada su manikeri znali tip osobe po obliku noktiju. U to vrijeme majke su savjetovale svoje kćeri kada da režu nokte te su se u napitke koje bi davale svojim ljubljenima namakali njihovi nokti.

Amerikanci su narod koji je pridavao najviše pažnje u industriju njege noktiju u to vrijeme pa to čine i dan-danas, kao što je vidljivo iz podataka o količini novca koji se potroši upravo kroz tu industriju i broju salona koji vrše usluge njege ruku i stopala.

Do današnjeg dana nije potvrđeno, međutim poznata Francuska manikura navodno je nastala krajem 18. stoljeća u Parizu.

Prvi lak za nokte nastao je 1916. godine, kada su inspirirani lakom za automobile, koji je tada dobio svoj visoki sjaj, proizveli prvi prozirni lak za nokte, a 1932. godine nastupio je prvi lak za nokte na tržište pod firmom Revlon u kremastoj boji.

Prvi salon za nokte otvoren je na Manhattanu 1878. godine kada se njega noktiju smatrala medicinskom i higijenskom industrijom, te su na nju pohodile mnoge dame koje su se tako i osjećale Imati njegovane nokte bio je neophodno. Nokti su bili kratki i okrugli te su se lako održavali čistima i urednima, te bi kao takvi predstavljali lagodan život.

1920. do 1930.  je desetljeće koje nam donosi poznate reklame s cigaršpicom, budući da se tada pušenje smatralo glamuroznim, s noktima naravno u prvom planu. Međutim nokti su i dalje prirodne boje i okruglog oblika, te tada prvi put susrećemo povijesni trenutak istaknute „lunule“ ili polumjeseca, a na noktu se boja samo srednji dio u crvenu ili Pink boju, a polumjesec i slobodni dio nokta ostaju neobojeni. Danas je na svim najljepšim slikama upravo taj mjesec istaknut, te se on upravo koristi kao tehnička disciplina kod natjecateljskih noktiju kao vještina izrade.

1940.  do 1950. desetljeće je obilježeno bademastom obliku s različitim nijansama i naravno crvenom bojom. Taj trend se smatrao popularnim, te je svoje poklonice imao sve do današnjeg dana, budući da je elegantan, praktičan i nosiv u svim svojim duljinama na noktima.

1960. do 1970. desetljeće upečatljivo je po dugačkim ovalnim noktima  s pastelnim bojama breskve, te svih tonova roze. Tada se prvi puta susrećemo da se nokti usklađuju s odjevnim predmetima u trendu.

1970. do 1980. desetljeće je period koji ima dva smjera kako u odijevanju, tako i na noktima. To su poznati Disco i Hippy stilovi. Hippy nokti su bili kratki, pomalo neugledni, jer su izgledali koja nedovršeni. Disco nokti su bili oni glamurozni u to vrijeme, zbog ovalnog oblika, dugački s dodatnim sjajem.

1978. godine ponovnim otkrićem Francuske manikure stupila je njezina vladavina koja se i dan-danas smatra jednim od najnjegovanijih izgleda na noktima. Te iste godine kockasti oblik je započeo svoj period noktiju koji traje sve do početka 21. stoljeća.

OPI Američki brand je inspiriran dentalnim proizvodima promijenio svoju formulu i predstavio prvi Akril za nokte, kada poglavlje produživanja noktiju, te mogućnosti koje su se pružale svim klijenticama, bile su bez ograničenja. Nokti su bili postojani, dugotrajni, te ljepši.

1990. godine su godine mladenačke Dance generacije, kada su nokti postali HIT, kockasti i što blještaviji. Za one plitkog džepa, tu su bili jednokratni nokti koji su se lijepili za izlaske i bojali srebrno, plavo, blještavo…, obzirom da taj period donosi muziku koja predstavlja život i ples do ranih jutarnjih sati, pa i duže.

2000. godine donose odvažan preokret u oblicima, kada iz ozbiljne kocke dolazi Stilleto s ultra špicom. Nokti su šareni, iscrtani, 3D, puni kamenčića, suhog cvijeća, toliko ukrasa na noktima, da je to bio period neiscrpnih ideja i kreativnosti koji nikada do tada nije bo u modi na noktima.

S novim tehnologijama materijala i tehničkim postignućima, nokti su postali se kreativniji, budući da se i danas sve nove forme koje se kreiraju, ne mogu nositi na noktima, ali su sastavni dio vrhunskih Dizajnera noktiju i njihovih posebnih vještina, gdje upravo oni pokazuju koje su se mogućnosti s materijalima za nokte. Tako su nastale forme poput Edge, Bridge, te su vrijedne divljenja kod profesionalaca i na natjecanjima.

2010. godina kada je svjetska kriza uzela maha i uzela danak industriji noktiju, nokti su postali dio luksuza, te skupi nokti više nisu bili IN. Srećom za sve ljubitelje lijepih i urednih noktiju, na tržište stupaju novi materijali te nove tehnike, kao što je trajni lak. Nokti su kraći, jednobojni, te ponovno postaju moderni ovalni nokti, tako su i dalje klijentice zadovoljne svojim izgledom na rukama uz opcionalno jeftinije cijene.

2015. godina donosi nam krom/metalik efekt na noktima, malo prošlosti pojavljuje se samo na krati period budući da je taj trend iščeznuo sa naslovnica u samo pola godine.

Slijedi nam period kada sve više žena radi nokte kod kuće sama sebi ili kao hobi, materijali i oprema za nokte više nisu toliko skupi kao početkom 2000. godine, tako da je DIY (do it yourself ) upravo zaživio svoj period izrade ponajviše trajnog laka, budući je ženama koje nemaju vremena za odlaske u salone jednostavnije navečer pred televizijom namazati trajni lak na ruke.

2019. godine pokazuje se sve veći interesi za iscrtavanjem noktiju budući da su oblici koji su sve više popularni Balerina, koja odaje dojam užeg nokta, te mladenačke elegancije. Vraća se iscrtavanje, ali samo jednog nokta, s naljepnicama, transfernim folijama, možda poneki nokta sa šljokicama.

2020. godine nešto klijenata ipak nosi nešto duže nokte upravo zbog mogućnosti koje nudi iscrtavanje. Ponovno možemo vidjeti kreativnost u kontekstu kombinacije s odjevnim predmetima ili pak godišnjih doba. Klijenti vole i neobične kombinacije s mat i  sjajem, 3D ili jednostavni kratki i jednobojni, sve je u trendu, nokti su sastavni dio većine populacije zbog dostupnosti i novih tehnologija materijala koji su prilagođeni upravo jednostavnijoj aplikaciji.

Ivana Šimunec-Gedalja

ravnateljica

Odgovori

error: Zaštićeni sadržaj !!
0

newsletter